Ασυμπτωματική στεφανιαία νόσος
This page is part of the Greek version of the PanCare PLAIN summaries.
Έκδοση 2: 09/12/2024
Αυτή η περίληψη PLAIN βασίζεται στην κατευθυντήρια γραμμή του IGHG* για τη “Στεφανιαία νόσο” [1].
- Στεφανιαία νόσος
- Διατρέχω υψηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο;
- Ποια είναι τα συμπτώματα και τα σημεία της στηθάγχης και της καρδιακής προσβολής;
- Τι γίνεται αν εμφανίσω συμπτώματα ή σημεία στηθάγχης ή καρδιακής προσβολής;
- Διατρέχω υψηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω και πότε;
- Τι γίνεται αν έχω στεφανιαία νόσο;
- Τι άλλο μπορώ να κάνω;
- Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
- Παρακαλώ σημειώστε
Στεφανιαία νόσος
Η καρδιά είναι ένας μεγάλος μυς που χρειάζεται οξυγόνο για να αντλεί αίμα σε όλο το σώμα. Το οξυγόνο μεταφέρεται στο αίμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων. Τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγόνο στην καρδιά ονομάζονται στεφανιαίες αρτηρίες.
Μερικές φορές μπορεί να προκύψουν προβλήματα όταν μια στεφανιαία αρτηρία γίνεται πολύ στενή, σταματώντας την επαρκή παροχή οξυγόνου σε ορισμένες περιοχές της καρδιάς. Όταν μία ή περισσότερες στεφανιαίες αρτηρίες γίνονται πολύ στενές, αυτό ονομάζεται στεφανιαία νόσος.
Η μειωμένη ροή αίματος προς την καρδιά μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος (στηθάγχη). Συνήθως αυτό δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, αλλά μπορεί να είναι σημάδι ότι ενδέχεται να διατρέχετε κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν μια στεφανιαία αρτηρία έχει μπλοκαριστεί πλήρως. Μια καρδιακή προσβολή είναι πολύ σπάνια, ειδικά στα νέα άτομα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει το κάθε άτομο για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, όπως η υιοθέτηση ή η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, παρακαλώ διαβάστε: Προαγωγή της υγείας.
Η καρδιά και η στεφανιαία νόσος
Δημιουργήθηκε με το BioRender.com
Περάστε πάνω από τα γράμματα/αριθμούς στο σχήμα για περισσότερες πληροφορίες.
Διατρέχω υψηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο;
Οποιοδήποτε άτομο, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που δεν έχουν λάβει ποτέ θεραπεία για καρκίνο, μπορεί να αναπτύξει στεφανιαία νόσο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να πάθετε στεφανιαία νόσο αργότερα στη ζωή.
Η παρακάτω θεραπεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου:
- Ακτινοθεραπεία σε περιοχή που περιλαμβάνει την καρδιά
Μπορείτε να μάθετε αν έχετε λάβει ακτινοθεραπεία σε περιοχή που περιλαμβάνει την καρδιά κοιτώντας την περίληψη της θεραπείας σας. Αν δεν έχετε περίληψη θεραπείας ή αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, επικοινωνήστε με το νοσοκομείο της νοσηλείας σας.
Αν εμφανίσετε στεφανιαία νόσο, αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι προκλήθηκε από τη θεραπεία για τον καρκίνο. Η στεφανιαία νόσος μπορεί να έχει άλλες αιτίες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υπερβολικό βάρος, διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη (μια λιπαρή ουσία στο αίμα), κάπνισμα και μεγαλύτερη ηλικία. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υψηλή αρτηριακή πίεση, το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία, το διαβήτη και τη δυσλιπιδαιμία, παρακαλώ διαβάστε: Υπέρταση, Υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία, Διαταραγμένος μεταβολισμός γλυκόζης και διαβήτης, και Δυσλιπιδαιμία. Αν η στεφανιαία νόσος, η στηθάγχη ή η καρδιακή προσβολή είναι συχνή στην οικογένειά σας, αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο να πάθετε στεφανιαία νόσο.
Ποια είναι τα συμπτώματα και τα σημεία της στηθάγχης και της καρδιακής προσβολής
Η στένωση των στεφανιαίων αρτηριών είναι μια αργή διαδικασία που συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, όταν ένα αιμοφόρο αγγείο μπλοκαριστεί (σχεδόν) πλήρως, αυτό μπορεί να προκαλέσει στηθάγχη ή καρδιακή προσβολή.
Υπάρχουν συμπτώματα και σημεία που μπορούν να σας πουν αν μπορεί να έχετε στηθάγχη ή καρδιακή προσβολή. Μπορεί να μην έχετε αυτά τα συμπτώματα και σημεία αυτή τη στιγμή, αλλά είναι σημαντικό να έχετε γνώση γι’ αυτά σε περίπτωση που μπορεί να αναπτυχθούν στο μέλλον.
Αυτά τα συμπτώματα και σημεία μπορεί να υποδεικνύουν ότι έχετε στηθάγχη ή καρδιακή προσβολή:
Στηθάγχη | Καρδιακή προσβολή |
|
|
Τα συμπτώματα και τα σημεία μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μερικές φορές τα συμπτώματα και τα σημεία είναι ξαφνικά (συνήθως στους άνδρες), αλλά μπορεί επίσης να είναι ηπιότερα και να αναπτύσσονται πιο σταδιακά (συνήθως στις γυναίκες ή στα μεγαλύτερα άτομα).
Τι γίνεται αν εμφανίσω συμπτώματα ή σημεία στηθάγχης ή καρδιακής προσβολής;
Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα ή σημεία της στηθάγχης, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον γενικό σας ιατρό ή τον ειδικό που σας παρακολουθεί.
Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα ή σημεία της καρδιακής προσβολής και νιώθετε πολύ άρρωστοι, αυτό είναι επείγον ιατρικό περιστατικό. Καλέστε αμέσως τις επείγουσες υπηρεσίες. Αν δεν μπορείτε να κάνετε την κλήση μόνοι σας, ζητήστε από κάποιον άλλο να την κάνει για εσάς. Αν έχετε καρδιακή προσβολή, ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας.
Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα ή σημεία της στηθάγχης ή της καρδιακής προσβολής και είναι ήπια, δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχετε στηθάγχη ή καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική συμβουλή σύντομα, ακόμα και όταν τα σημεία και τα συμπτώματα εξαφανιστούν μετά από λίγες ώρες. Ο γενικός ιατρός ή ο ειδικός που σας παρακολουθεί μπορεί στη συνέχεια να αποφασίσει να σας παραπέμψει σε έναν εξειδικευμένο ιατρό.
Διατρέχω υψηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω και πότε;
Εάν διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο (ακόμα και όταν δεν εμφανίζετε κανένα σύμπτωμα ή σημάδι), συνιστάται να:
- Μετράτε την αρτηριακή σας πίεση, τη γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα και τη χοληστερόλη στο αίμα τουλάχιστον κάθε 5 χρόνια, ξεκινώντας το αργότερο μέχρι την ηλικία των 40 ετών. Ο γενικός σας ιατρός ή ο ειδικός που σας παρακολουθεί μπορεί επίσης να σας ρωτήσει για το κάπνισμα, το βάρος σας και το επίπεδο της φυσικής σας δραστηριότητας. Αυτοί είναι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.
Τι γίνεται αν έχω στεφανιαία νόσο;
Αν έχετε στεφανιαία νόσο, ο θεράπων ιατρός θα συζητήσει μαζί σας τι μπορεί να γίνει για να μειωθούν τα συμπτώματα σας (αν έχετε) και να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής. Μπορεί επίσης να σας παραπέμψει σε έναν:
- Καρδιολόγο (ιατρός που ειδικεύεται στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία)
Για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, η υιοθέτηση ή η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι εξαιρετικά σημαντική. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, παρακαλώ διαβάστε: Προαγωγή της υγείας.
Μερικές φορές ο γιατρός μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει φάρμακα, για παράδειγμα για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση ή τη χοληστερόλη.
Τι άλλο μπορώ να κάνω;
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την πιθανότητα ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου και ότι μπορεί να μην εμφανίσετε κανένα σύμπτωμα ή σημάδι.
Το να γνωρίζετε ότι μπορεί να βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο μπορεί να είναι δύσκολο. Η συζήτηση με φίλους και οικογένεια μπορεί να είναι βοηθητική. Αν δεν μπορούν να σας προσφέρουν την υποστήριξη που αναζητάτε, μπορεί να βρείτε χρήσιμη την ειδική συμβουλευτική και/ή την επαφή με ομάδες υποστήριξης, όπως οργανώσεις ασθενών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φροντίδα της ψυχικής σας υγείας, παρακαλώ διαβάστε: Προβλήματα ψυχικής υγείας.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ζείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να μειώσετε τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Η φροντίδα της ψυχικής σας υγείας μπορεί να είναι ευεργετική· ακόμα και μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορούν να έχουν θετική επίδραση τόσο στη φυσική όσο και στην ψυχική σας υγεία. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, παρακαλώ διαβάστε: Προαγωγή της υγείας.
Αν έχετε περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με αυτό ή αν οι πληροφορίες σε αυτό το φυλλάδιο σας ανησυχούν, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον γενικό σας ιατρό ή τον ειδικό που σας παρακολουθεί.
Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
Μπορεί να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη στεφανιαία νόσο στο διαδίκτυο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτές οι πληροφορίες δεν είναι πάντα ενημερωμένες ή ακριβείς.
Μερικές πηγές για περαιτέρω πληροφορίες είναι:
- Together: Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις καθυστερημένες καρδιακές επιδράσεις γενικά και σχετικά με τη στεφανιαία νόσο
Σε αυτόν τον ιστότοπο μπορείτε επίσης να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα:
- Προαγωγή της υγείας
- Διαταραγμένος μεταβολισμός γλυκόζης και σακχαρώδης διαβήτης
- Δυσλιπιδαιμία
- Υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία
- Υπέρταση
- Καρδιακά προβλήματα
- Ψυχική υγεία
Παρακαλώ σημειώστε
Αυτή η περίληψη PLAIN βασίζεται στην κατευθυντήρια γραμμή του IGHG* για τη “Στεφανιαία νόσο”[1].
Παρόλο που η ομάδα πληροφοριών PanCare PLAIN προσπαθεί να παρέχει ακριβείς και πλήρεις πληροφορίες που είναι ενημερωμένες κατά την ημερομηνία δημοσίευσης, μπορείτε να ελέγξετε με τον γενικό ιατρό σας ή τον ειδικό που σας παρακολουθεί αν η παρούσα περίληψη αντικατοπτρίζει τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες πληροφορίες και αν είναι σχετικές για εσάς.
Μην βασίζεστε αποκλειστικά σε αυτές τις πληροφορίες. Το ιδανικό είναι να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικευμένου ιατρού εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με μια συγκεκριμένη ιατρική κατάσταση, ασθένεια, διάγνωση ή σύμπτωμα.
Καμία εγγύηση ή δήλωση, ρητή ή σιωπηρή, δεν παρέχεται σχετικά με την ακρίβεια, την αξιοπιστία, την πληρότητα, τη συνάφεια ή την επικαιρότητα των πληροφοριών αυτών. Η PanCare παρήγαγε την αγγλική έκδοση και η PanCare δεν ευθύνεται για τις μεταφρασμένες εκδόσεις της παρούσας περίληψης. Η Ελληνική έκδοση των περιλήψεων PLAIN δημιουργήθηκε από το Κύτταρο.
[1] Van Dalen, E.C. et al. (2021) Coronary artery disease surveillance among childhood, adolescent and young adult cancer survivors: A systematic review and recommendations from the International Late Effects of Childhood Cancer Guideline Harmonization Group. Διαθέσιμο στο: https://www.ejcancer.com/article/S0959-8049(21)00396-8/fulltext